Svamppasta
Svamppasta – snabbblagad, god och enkel att anpassa utifrån säsong. Här är vårt bästa recept.
Svamppasta är snabblagad, god och älskad av de flesta. Det fina med den är att den går att anpassa efter säsong och laga året om. Är det svampsäsong? Toppen, släng då i den svamp du hittar i skogen. Är det inte det? Använd champinjoner eller ostronskivling från frukt- och gröntdisken, eller länsa skafferiet på torkad svamp.
Gör så här
-
Koka pastan al dente i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Spara pastavattnet!
-
Hetta under tiden upp smöret och olivoljan i en stor stekpanna på medelvärme.
-
Stek svampen gyllene i ca 10 minuter. Salta och sänk värmen.
-
Tillsätt vitlöken och fräs i någon minut.
-
Höj värmen, slå på vinet och låt det mesta koka in.
-
Sänk värmen och tillsätt grädden och dijonsenapen. Låt sjuda på svag värme i ca 5-10 minuter.
-
Tillsätt sojan och smaka av med salt, nymalen svartpeppar och citronjuice.
-
Tillsätt den kokta pastan, 0,5 dl pastavatten och persilja och rör om. Låt koka ihop i någon minut.
-
Servera med finriven parmesan.
Ingredienser (4 pers)
400 g pasta, gärna spaghetti, fettucine eller linguine
1 msk smör
1 msk olivolja
250 gram valfri svamp
2 vitlöksklyftor, finskivade
0,5 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
1 msk kycklingfond, alternativt svampfond
1 tsk citronjuice
1 msk dijonsenap
1 tsk svampsoja
Salt och peppar
Färsk persilja, hackad
Finriven parmesan
Vin som passar till svamppasta
Vad ska man använda för svamp i svamppasta?
Som vi skriver ovan är det fritt fram att välja svamp efter tycke och smak eller säsong. Kantareller, champinjoner, ostronskivling, taggsvamp, blodriska – det är helt enkelt upp till dig.
Kan man göra svamppasta utan grädde?
Visst kan man det. Uteslut grädden, öka mängden fett (smör och olivolja) och tillsätt en skvätt buljong. Se till att låta såsen koka ihop med pastavatten i slutet så att den “emulsifierar” och inte skär sig.
Relaterade produkter
-
Terre di Mario Bianco
99kr
129kr
-
Terre di Mario från Abruzzerna
1 299 kr
1 488 kr
-
Giuseppe Bianco Italia
99 kr
-
Vulcani d´Italia Etna Bianco 2021
159kr
199kr
-
Terre di Mario Pecorino 2021
109kr
129kr
-
Biasiotto Prosecco Fermo
149 kr
-
Anselmi San Vincenzo 2023
189 kr
-
Le Filere Langhe Arneis 2023
149 kr
-
Elettra Sauvignon Blanc 2022
159 kr
-
Anselmi Capitel Croce 2022
259 kr
-
Vitis Nostra Soave 2022
109 kr
-
Passo Sardo Vermentino 2021
139 kr
-
Broglia Il Doge Gavi 2022
169 kr
-
Anselmi från Venetien
1 399kr
-
Sarahs Sicilienlåda
999kr