Vit sparris med hollandaise & forellrom

Finns det ett säkrare vårtecken än sparrispremiär? Och finns det något godare sätt att möta våren på än med mjukkokt vit sparris med perfekt syrlig hollandaise och forellrom? Inte om du frågar oss! Här är vårt bästa recept.

Gör så här

  1. Skär bort den nedre delen av sparrisen och släng eller spara till buljong. Skala sparrisen med en potatisskalare från knoppen och neråt.

  2. Koka upp saltat vatten och koka sparrisen mjuk i 10–15 minuter. Lyft upp och lägg på hushållspapper.

  3. Smält smöret och försök hålla det på ca 50 grader.

  4. Blanda äggulor, citronjuice och vatten i en kastrull på medellåg värme. Vispa kraftigt tills blandningen har tjocknat och har en temperatur på ca 50 grader. Var försiktig så att äggblandningen inte blir för varm och blir till äggröra!

  5. Ta kastrullen av värmen och ställ den gärna på en fuktig trasa eller handduk så att den står stabilt.

  6. Häll försiktigt ner det smälta smöret – först droppvis och sedan i en fin stråle. Om såsen blir för tjock kan den spädas med 1 tsk vatten i taget tills den når önskad konstistens.

  7. Smaka av med salt och en aning cayennepeppar och rör i forellrommen.

  8. Lägg upp den varma, nykokta sparrisen på tallrikar och toppa med hollandaisesåsen och gräslök.

Ingredienser (4 pers)

  • 600 g sparris

  • 5 dl vatten

  • 1 tsk salt

  • 300 g smör

  • 2 äggulor

  • 2,5 msk citronjuice

  • 1 msk vatten

  • 1 krm salt

  • 1 nypa cayennepeppar

  • 50 gram forellrom

  • Gräslök, finskuren

Vin som passar till vit sparris med hollandaise

Vit bourgogne

Smörigt vitt vin

Kan man ersätta den vita sparrisen med grön sparris?

Visst kan du det. Slutresultatet kommer att bli ett helt annat, men om det inte är säsong för vit sparris så kan den förstås ändå ersättas med grön sparris.

Kan man utesluta forellrommen?

Självklart! Rommen kan antingen uteslutas helt, eller ersättas med en annan typ av rom, som löjrom, stenbitsrom, störrom eller den vegetariska tångrommen. Det är också gott att servera den vita sparrisen med lufttorkad och lättrökt skinka, som den tyska scharzwalder-skinkan. 

Vill du lära dig mer om vit sparris?

Läs vår guide och lär dig att koka vit sparris steg för steg.

Här hittar du fler vintips om du vill lära dig kombinera vin och vit sparris.

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept