Pontus Karéns smörbakade rotselleri

Testa utekocken Pontus Karéns goda förrätt: smörbakad rotselleri som avslutas över öppen eld och toppas med riven morotsalsa och rostad lök.

Gör så här hemma:

  1. Skär lök, tomat och fänkål i tärningar.

  2. Riv i morot och blanda upp med ajvar, sambal oelek, salt, peppar och citronjuice. Ställ i kylen.

  3. Skala och dela rotsellerin på mitten. Vacuumpacka tillsammans med 0,5 msk salt, torkad timjan, vitlök och smör. Koka på låg värme i ca 45 minuter.

  4. Låt svalna och skiva sedan upp upp i ganska grova skivor.

  5. Skiva upp lite salladslök som garnityr.

Väl ute på plats:

  1. Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör.

  2. Stek på rotselleri-skivorna tills de får en fin, gyllene yta.

  3. Servera rotsellerin med morotssalsan, rostad lök och lite skivad salladslök.

Ingredienser (förrätt för 2 pers)

Morotssalsa

1 morot

0,5 rödlök

Lite fänkål

1 plommontomat

1 msk ajvar

1 tsk sambal oelek

Salt och peppar

1 tsk citronjuice

Bakad rotselleri

En halv rotselleri

1 vitlök king solo

0,5 msk salt

Ca 80g smör

1 tsk torkad timjan

Tillbehör

Rostad lök

Salladslök

Vintips

Terre di Mario Rosso. Passar riktigt bra till den söta rotsellerin och den krispiga löken.

Vill du veta mer om Pontus?

Läs vår intervju med Pontus Karén och testa hans varmrätt med smörstekta röding med syrlig sallad. Vill du dricka som Pontus? Testa då vinlådan Pontus favoriter.

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept