Pasta alla Norma

Pasta alla Norma är en klassisk pastarätt från Sicilien som består av mjukstekt aubergine i en smakrik tomatsås. Här är vårt bästa recept.

Pasta alla Norma är en siciliansk pastarätt som består av aubergine i tomatsås. Traditionellt serveras Norma med ricotta salata, en lagrad variant av ricottaost. Den kan vara svår att få tag på i Sverige, men kan ersättas av pecorino romano.

Gör så här

  1. Koka pastan al dente i saltat vatten.

  2. Skiva auberginen i centimetertjocka skivor. Lägg på hushållspapper och salta rikligt. Låt stå i ca 10 minuter. Så här gör man för att bli av med beskan i auberginen.

  3. Skölj av saltet från auberginen. Torka torrt med hushållspapper.

  4. Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och tillsätt rikligt med olivolja.

  5. Stek auberginen i omgångar tills den får fin yta.

  6. Lägg den stekta auberginen på en tallrik.

  7. Sänk värmen och tillsätt vitlök och chiliflakes till stekpannan och fräs i någon minut.

  8. Krossa tomaterna för hand och tillsätt i stekpannan tillsammans med oreganon.

  9. Låt tomatsåsen sjuda i ca 10 minuter till önskad konsistens.

  10. Strimla auberginen och tillsätt den till såsen. Låt värmas upp i ett par minuter.

  11. Tillsätt den avrunna pastan och rör om.

  12. Smaka av med salt och peppar.

  13. Servera med basilika och den rivna osten.

Ingredienser (4 pers)

400 g pasta, gärna rigatoni eller penne

2 små eller 1 stor aubergine

Olivolja

Två vitlöksklyftor, finhackade

Chiliflakes

2 burkar hela tomater

1 tsk oregano

500 gram pasta, gärna rigatoni

Salt och peppar

Finstrimlad basilika

1,5 dl finriven ricotta salata (lagrad ricotta), alternativt pecorino romano

Vin som passar till pasta alla Norma

Nero d’Avola

Pasta alla Normas ursprung

Pasta alla Norma är en hyllning i matform till Siciliens stolta kultur och historia. Denna rätt har sitt ursprung i den soliga ön i södra Italien och är uppkallad efter operan "Norma" av Vincenzo Bellini, en berömd kompositör född i Catania.

Vilken pastasort ska ma ha till pasta alla Norma?

Traditionellt använder man tubformad pasta som rigatoni eller penne, som båda har den fördelen att de fångar upp såsen och små bitar av aubergine och ost på ett föredömligt sätt. Självklart väljer du den pastasort du själv gillar. Se bara till att den är av hög kvalitet och kokas al dente för den bästa smakupplevelsen.

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept