Kräftpasta

Kräftor + pasta = sant? Ja, i alla fall om du frågar oss. Här delar vi med oss av vårt bästa recept på krämig kräftpasta.

Kräftpasta är den perfekta sommarrätten. Söta, mjälla havskräftor paras med klassiska smaker som vitlök, vitt vin, tomat och persilja. Här är vårt allra bästa recept.

Gör så här

  1. Koka pastan al dente i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Spara pastavattnet!
  2. Gör ett snitt genom stjärten på kräftorna och ta bort strängen. Lägg kräftorna åt sidan och håll svalt.
  3. Hetta upp olivolja i en stekpanna på medelvärme och fräs löken tills den är mjuk men inte har tagit färg.
  4. Tillsätt vitlök och chili och fräs i någon minut.
  5. Höj värmen och tillsätt kräftorna till stekpannan. Fräs i ca 2 minuter.
  6. Tillsätt vinet och låt reducera tills hälften kvarstår.
  7. Tillsätt tomaterna, sänk värmen och låt sjuda i 15–20 minuter. 
  8. Tillsätt pastan till såsen tillsammans med ca 1 dl pastavatten.
  9. Höj värmen och låt koka ihop till önskad konsistens. Späd med mer pastavatten vid behov.
  10. Tillsätt persilja och smaka av med salt och svartpeppar. Servera omedelbart!

Ingredienser (4 pers)

  • 400 g pasta, gärna spaghetti eller linguine
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 kg havskräftor
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, hela men krossade
  • En nypa chiliflakes
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 700 g färska plommon- eller körsbärstomater, urkärnade och hackade
  • Slätbladig persilja, finhackad
  • Salt och svartpeppar

Vin som passar till kräftpasta

Albarino
Sauvignon blanc
Champagne

Vilka kräftor ska man använda i kräftpasta?

I vårt recept har vi valt att använda havskräftor, som med sin milda, friska smak passar perfekt till övriga smaksättare i receptet. Vill man kan man förstås använda svenska signalkräftor i stället, men rätten kommer att få en helt annan karaktär på grund av främst den smaksatta lag som används vid kräftkoket.

Kan man göra kräftpasta utan vin?

Visst kan man det, men maträtten kommer inte att bli lika god. Se i så fall till att smaka av rätten med en skvätt vinäger eller citron för att inte gå miste om den goda fräschören.

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept