Dillkött

Att laga dillkött efter ett traditionellt recept är ett härligt sätt att fördjupa sig i svensk matlagningstradition. 

Dillkött är en klassiker med anor från Cajsa Warg

Dillkött är en svensk klassiker med en unik smak som kan göras på olika typer av kött och styckningsdetaljer. Vill du vara riktigt traditionell ska du använda delar av lamm eller kalv som lämpar sig mindre väl för stekning. Dillkött är ett gammaldags långkok. För den som tycker om den svenska nationalkryddan dill är denna rätt en högtidsstund på middagsbordet. Så har det varit i 300 år, åtminstone. I Kajsa Wargs ikoniska kokbok från 1755 finns ett recept på rätten.

När det gäller långkok är det generellt sett inte kritiskt att följa receptet exakt. Det viktiga är att du smaksätter såsen med dill, ättika och socker när du kokar köttet. Här följer ett väl beprövat recept på rätten dillkött.

Gör så här

  1. Skär köttet i lagom stora bitar och koka upp saltat vatten i en gryta. 

  2. Lägg i köttbitarna och låt det koka upp på nytt. 

  3. Skölj sedan köttet genom ett durkslag med kallt vatten. Metoden kallas för blanchering och bidrar till en djup men inte överdriven sälta i köttet.

  4. Hacka grönsakerna ganska fint och lägg dem i en gryta tillsammans med köttet. 

  5. Stöt kryddorna i en mortel och placera dem i en kryddpåse. 

  6. Häll över vatten, salta och låt sjuda i 40 minuter. Ta sedan upp kött och grönsaker med en hålslev. 

  7. Låt buljongen sjuda i ytterligare 15 minuter innan du tillsätter grädden, som också får sjuda i några minuter. 

  8. Red såsen och smaka av med socker, ättika, salt samt peppar. 

  9. Dillen finhackas och blandas ner i såsen vid serveringen.

Ingredienser (4 pers)

   

  • 1 kg kalv- eller lammkött (gärna högrev eller bringa)

  • 2 medelstora gula lökar

  • 3 vitlöksklyftor

  • 2 morötter

  • 1 palsternacka

  • 2 lagerblad

  • 1 nypa timjan

  • Några vitpepparkorn

  • 1 tsk salt

  • 6 dillkvistar

  • 2 dl grädde (standard eller matlagningsgrädde)

  • Lite mjöl för redning (gärna maizena)

  • 1–2 msk ättika (12 %)

  • 1½ msk strösocker

  • Salt och nymalen vitpeppar för avsmakning

Som variation kan du låta dillen koka med redan från början, men hoppa inte över att hacka ner färsk dill precis före serveringen.

Vin som passar till dillkött

Ska man vara noga med vilket vin som passar till dillkött så beror det på vilket kött du använt. Det gäller framförallt om det är ljust eller mörkt kött. Det viktigaste är dock att välja ett vin med en smakprofil som passar ihop med den syrliga dillsåsen. Här är ett förslag:

Grüner veltliner

Kan man göra dillkött på fläsk?

I traditionella recept på dillkött använder man inte gris. Det finns dock inget som säger att det inte kan bli riktigt bra.

Kan man göra dillkött på lamm?

Ja, lamm är vad många förknippar med dillkött.

Fungerar det att göra dillkött på nöt?

Med vårt recept på dillkött kan du förvandla enkla delar av nötkött till en god rätt. Kalvkött är ett klassiskt val för ett lite finare långkok.

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept