Bellini

Ah, Bellini. Den persikodoftande rosa-orange proseccodrinken kom till i Venedig under antingen 30- eller 40-talet och är idag älskad världen över. Gör din egen persikopuré och ta drinken till nya, oanade höjder.

Gör så här

Persikopuré

  1. Dela persikorna i fyra delar och ta bort kärnorna.

  2. Placera persikorna i en blender och mixa dem till en slät puré.

  3. Tillsätt sockret och rör om tills sockret har löst sig.

  4. Sila av persikopurén och använd det du behöver direkt och frys ner resten.

Drink

  1. Fördela persikopurén i champagneglas (flöjt- eller coupeglas)

  2. Toppa med proseccon och rör försiktigt om. Garnera eventuellt med en rosmarinkvist.

  3. Servera direkt.

Ingredienser (1 drink)

Drink

  • 3 cl persikopuré

  • 1 dl prosecco, väl kyld

  • Rosmarin (valfritt)

Persikopuré (räcker till fler drinkar)

  • 500 g persikor, vanliga eller platta (paraguayos)

  • 125 g strösocker

Vilket bubbel ska man använda till Bellini?

Traditionellt använder man prosecco till Bellini. Även om det kanske i vissa kretsar hade uppfattats som kontroversiellt så går det förstås att använda ett annat bubbel. Varför inte franciacorta, champagne eller cava?

Varifrån kommer Bellini?

Bellinin kom till någon gång under antingen 30- eller 40-talet på Harry’s Bar i Venedig. Den skapades av barens ägare Giuseppe Cipriani och fick sitt namn efter en målning av den venetianska 1400-talskonstnären Giovanni Bellini.

Kan man använda färdig persikopuré?

Visst kan man det. Är persikor i säsong vill vi dock rekommendera att man tar sig tiden att göra en sats eller två av persikopurén. Den går utmärkt att frysa ner i mindre portioner och spara till vinterhalvåret, när längtan efter sommaren blir extra stor.

Testa gärna våra andra proseccodrinkar!

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept