Pasta all'Amatriciana

Sugo all'Amatriciana är en klassisk tomatbaserad pastasås med guanciale. Här är vårt bästa recept.
 

Pasta all’Amatriciana är en italiensk pastarätt med tomatsås med vitt vin, pecorino romano och knaperstekt lufttorkad griskind, guanciale. Rätten kommer från staden Amatrice i Lazio i centrala delarna av Italien och är även känd som sugo all'Amatriciana eller salsa all'Amatriciana. Vad man än väljer att kalla den är den enkel, snabblagad och naggande god. Här är vårt bästa recept.

Gör så här

  1. Koka pastan al dente i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Spara pastavattnet!

  2. Skär guancialen i strimlor och stek på låg värme i olivoljan på medellåg värme tills den blir krispig, ca 10 minuter.

  3. Låt guancialen rinna av på hushållspapper men spara fettet i pannan.

  4. Höj till medelhög värme och slå på vinet och låt det koka in nästan helt.

  5. Tillsätt chiliflakes och fräs i någon minut.

  6. Tillsätt tomaterna och låt såsen sjuda i 10 minuter.

  7. Tillsätt pastan, en skvätt pastavatten och guancialen och låt koka ihop. Späd med mer pastavatten vid behov.

  8. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Tillsätt pecorinon och rör om.

  9. Servera direkt med mer pecorino vid sidan av.

Ingredienser (4 pers)

350 g pasta, gärna spaghetti eller bucatini

Chiliflakes

1 msk olivolja

150 g guanciale eller pancetta

1 burk hela tomater, krossade för hand

0,5 dl torrt vitt vin

75 g pecorino romano, finriven

Salt och peppar

Vin som passar till pasta all’Amatriciana

Franciacorta

Montepulciano di Abbruzzo

Vad är guanciale?

Guanciale är saltad och lufttorkad griskind från Italien. Guanciale är huvudingrediensen i en äkta italiensk carbonara eller all’Amatriciana.

Vad är skillnaden mellan pancetta och guanciale?

Såväl pancetta som guanciale är lufttorkade produkter av fläsk från Italien. Pancettan görs på fläsksida och är utöver lufttorkad ibland även kallrökt, och kallas då pancetta affumicata. Eftersom guancialen görs på griskind är den fetare, vilket också speglas i smaken som är mer koncentrerad och intensiv.

Kan man byta ut guanciale mot pancetta?

Visst kan man göra det. Även om det finns vissa tydliga skillnader är produkterna så pass lika att det går utmärkt att byta ut dem. Får man tag på guanciale skulle vi i 10 fall av 10 dock välja det, tack vare den tidigare nämnda intensiva smaken.

Kan man byta guanciale mot bacon?

Här snackar vi produkter som däremot är väldigt olika. Bacon är en saltad produkt som en gång i tiden var kallrökt men numera oftast är smaksatt med rökarom. Den rökiga smaken är intensiv och har inte mycket gemensamt med varken guanciale eller pancetta. Visst kan man göra vårt recept med bacon, men det kommer inte att smaka likadant. 

Kan man göra amatriciana utan vin?

Visst kan man det, men även här vill vi rekommendera att man håller sig till originalreceptet. All’Amatriciana är en enkel rätt med få ingredienser, och därför påverkar varje uteslutning av ingredienser eller ändring av receptet slutresultatet i stor grad. Men som alltid handlar matlagning om egna preferenser, så prova dig fram till vad du själv gillar.

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept