IPA: Lär dig allt om India Pale Ale

Älskad av många, aningen för kaxig för andra. IPA:n är en gammal men trendig ölstil som har revolutionerat den moderna ölvärlden. Idag finns en uppsjö av spännande varianter, kanske hittar du din favorit?

Vad är IPA?

India pale ale, vardagligt kallat IPA, är ett smakrikt öl som tillverkas med en extra dos humle och malt. Utmärkande för IPA:n är den höga beskan och aromatiken, som kommer från humlen, och fylligheten som kommer från malten.

Ölet har en hög alkoholhalt, från 5 volymprocent och uppåt. Färgen på IPA rör sig oftast mellan ljust gyllene till bärnstensfärgad, men vissa stilar är  mörkare. En del IPA är grumlig, annan klar.

IPA:ns historia, ursprung och utveckling

Namnet till trots så har ölet sitt ursprung i södra England. Under sent 1700-tal, när det brittiska imperiet hade sin storhetstid, fick ölexporten till Indien fart. Pale ale var särskilt eftertraktad. För att klara de långa resorna tillsattes extra humle, som har en konserverande effekt, i faten. Ölet anlände i fint skick efter att ha lagrats under de flera månader långa seglatserna. Ölstilen kom att kallas ”pale ale prepared for India”, och med tiden ”india pale ale”.

Under sent 1800-tal dog IPA:n långsamt ut, bland annat genom lagerölets ökade popularitet. Först under sent 1900-tal fick den sin comeback,  genom amerikanska bryggerier som plockade upp den gamla brittiska traditionen. Idag är den amerikanska IPA:n förebilden för ölstilen.

Hur gör man IPA?

IPA görs i grunden som ett vanligt öl genom mältning, mäskning, vörtkokning och alkoholjäsning. Den stora skillnaden vid tillverkning av IPA är mängden humle som används, och när den tillsätts. Ölet jäses vid temperaturer av 18–24 grader, vilket kallas för varmjäsning eller överjäsning.  De varma temperaturerna ger komplexa aromer. Humle tillsätts vid olika steg av tillverkningen beroende på vilken karaktär som eftersträvas. 

Att tillsätta humle i det färdiga ölet eller under jäsning kallas torrhumling och är ett sätt att få mer aromer utan att öka beskan. Smakrikt öl med toner av tropisk frukt som mango och passionsfrukt är ofta torrhumlat flera gånger. Den ursprungliga IPA:n tillverkades för att klara lång lagring, medan dagens IPA är gjord för direkt konsumtion och har kortare hållbarhet.

Olika stilar av IPA

De två huvudtyperna av IPA är traditionell engelsk stil och modern amerikansk stil. Den traditionella engelska stilen har en maltig, jordig och kryddig profil med något lägre beska. Den moderna amerikanska stilen bjuder på generösa aromer av blommor, tropisk frukt, citrus och tallbarr. Amerikansk IPA har oftast en högre alkoholhalt.

Vanliga humlesorter

Humlet är avgörande för IPA:ns karaktär eftersom olika humlesorter ger olika smak. Amerikansk humle är generellt kraftigt aromatisk och fruktig medan brittisk humle är mer örtig och kryddig. Några vanliga amerikanska humlesorter är amarillo, citra, mosaic, cascade och centennial. Exempel på brittiska humlesorter är fuggles och east kent golding.

Humlen kan användas antingen som bitterhumle eller aromhumle. Bitterhumle tillsätts tidigt under kokningen och ger beska. Aromhumle tillsätts sent i jäsningen, eller i det färdiga ölet (torrhumling), och ger mer aromatik. Ölets smak kan också påverkas genom fatlagring och smaksättning med till exempel chili, frukt eller choklad.

Några IPA-typer

Varianterna av IPA är idag många och kreativiteten inom bryggeri-världen har formligen exploderat. Några vanliga sorter är:

DIPA/IIPA

DIPA, dubbel-IPA, kallas även imperial IPA eller IIPA. I den här ölsorten används mycket humle och malt, vilket ger ett öl med kraftig beska och stor, fyllig kropp. Alkoholhalten är högre än i en vanlig IPA, mellan 7,6-10,6 volymprocent.

NEIPA

NEIPA  står för New England IPA och är en trendig typ av ofiltrerat öl. Det har en mildare smak och lägre beska eftersom man tillsätter mindre humle i kokningen och mer i slutet av tillverkningen. NEIPA:n kommer från USA och främst aromatiska humlesorter med tropiska toner används i tillverkningen.

En liknande grumlig ölstil är Hazy IPA, som ofta har aningen mer beska. Alkoholhalten ligger runt 5,6-7,0 volymprocent.

Session-IPA

Session-IPA är ett öl med en tydlig aromatisk humlekaraktär och beska men lite lägre alkoholhalt, runt 4,5 volymprocent.  

Mat som passar till IPA

När man matchar IPA med mat är det främst beskan man behöver vara aktsam på. Beskan krockar med chilihetta i mat och gör att båda förstärks. Den kan också förhöja beska i mat, som kan finnas i vissa grönsaker eller grillat kött med rejäl stekyta. Eftersom beskan varierar i olika IPA-stilar, gäller det att tänka till. En aromatisk NEIPA kan fungera till asiatiska rätter, medan du bör undvika en DIPA/IIPA till din indiska chicken vindaloo eller pad thai.

Mat med mycket sötma kan också framhäva beskan i ölet. Till salta och feta ingredienser fungerar beskan däremot utmärkt. Tilltugg som chips, en charkbricka eller hårdostar mildrar beskan och skapar en fin balans.

Står fish and chips, pizza eller hamburgare med pommes frites på menyn? Dags att lägga IPA:n på kylning!  Helst ska den serveras vid en temperatur mellan 8-10 grader Celsius.

Vill du testa Vinotekets India Pale Ales? Köp IPA online här.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan