Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Mikael Mölstad: ”Att handla vin på nätet är ett statement.”

Det Mikael Mölstad inte kan om vin är inte värt att veta. För sonen Carl-Johan gäller samma sak – fast om trams. Tillsammans har de en podcast. Varför Mikael inte är en klassisk vingubbe, vilka viner man alltid bör ha hemma och varför Carl-Johan identifierar sig som ett portvin. Det, och mycket mer, får du veta alldeles snart. 

”Lättsamt pladder? Nej, så roligt ska vi inte ha det.”

”Okej, men jag är tramsig då. Så kan du vara hur seriös du vill.”

Ungefär så lät det när en av Sveriges mest välkända vinjournalister och författare, Mikael Mölstad, tillsammans med sin son Carl-Johan, beslutade hur deras gemensamma podcast skulle låta. Och så blev det. 


Mikael & Carl Johan är aktuella med en egen vinlåda här på Vinoteket. Den finns i två varianter: Lilla Mölstad (6 flaskor) och Stora Mölstad (12 flaskor). 

Mikael Mölstad är känd som skribent i bland annat Svenska Dagbladet och Allt om Vin. Dessutom har han skrivit flera böcker i ämnet samt är en av grundarna till det svenska svaret på Guide Michelin, restaurangguiden White Guide. Kort sagt, han har samlat på sig en hel del kunskap om vin genom åren.

Sonen däremot, Carl-Johan, han kan ingenting.

– Vad bra du är på att fejka att du inte kan någonting, brukar jag få höra. Men, jag fejkar inte alls. Jag kan ingenting om vin, berättar han när vi träffar honom och Mikael i villan, nära barndomshemmet, i en av de lummigaste delarna av Bromma.

– Jag hade kunnat bli bäst på vin om jag hade velat. Men jag ville inte. Det där fick pappa hålla på med.

Och där tog tonårsrevolten slut.

För om man skulle tro hans far, så var han ett väldigt städat och snällt barn som gärna följde med sin pappa på jobbet. Det vill säga, för att besöka vingårdar i Europa och att äta på mer eller mindre lyxiga krogar runtom i Sverige.

– Det var ju gott och så men idag, när jag går på restaurang med min flickvän, kan jag irritera mig på hur jag påverkas av detaljerna. Det blir svårt att njuta av maten när man tänker på hur lång tid förrätten tog att få in.

Nej, mat- och vinintresset har inte gått i arv.


Mikael & Carl Johan är aktuella med en egen vinlåda här på Vinoteket. Den finns i två varianter: Lilla Mölstad (6 flaskor) och Stora Mölstad (12 flaskor). 

Edward Blom är en trogen lyssnare

Far och son Mölstad startade podcasten ”Vinskolan” under pandemin. Tanken var att utgå ifrån pappa Mikaels storsäljande vinbok med samma namn. Konceptet var enkelt; far och son som pratar om vin på ett korrekt men också begripligt sätt. En son som inte kan någonting om vin, en pappa som kan allt. Och så lite trams däremellan (om Carl-Johan får bestämma).

– Efter tretton kapitel tog boken slut. Och vi hade precis börjat, förklarar Mikael. Vi fick helt enkelt komma på nya teman. För att sluta podda, det ville vi inte. Det hade blivit ett fint sätt att ses och prata med varandra. Carl-Johan är en av mina bästa kompisar, förklarar Mikael.

Carl Johan berättar att hans drivkraft, i själva verket, är någonting helt annat.

– Vi fick veta att Edward Blom lyssnade på podden. Det räckte för mig. Så länge vi har honom som lyssnare så fortsätter vi. Vi kan ju inte göra Edward Blom besviken. Så kände jag.

En vinskola med humor som pekpinne

Podcasten kommer ut varannan vecka. Varje avsnitt avhandlar ett särskilt ämne, såsom till exempel: "Druvorna du ska ha koll på", "Så blir du en vinprovare", "Varför ska du lagra vin?" och "Vinlandet Georgien".

Carl-Johan berättar att han tror att det vinnande i konceptet beror på flera saker. Dels dynamiken mellan far och son, dels deras olika kunskapsnivåer, men också att de har samma typ av humor.

– Pappa och jag tittade på Monty Python och Benny Hill från att jag var sex år gammal. Det la grunden för vår gemensamma humor. Sen är ju pappa inte en sådan där klassisk, konservativ vingubbe heller.

Mikael håller med.

– Något jag är allergisk mot så är det bullshit. För mig är det viktigt att det vi säger är faktagranskat och korrekt. I övrigt är jag nog ganska öppen.

Läran om vin och mat i kombination är mycket bullshit

Några av Mikaels förlags tidigare böcker handlar om vin och mat i kombination. Något han idag har en helt annan syn på.

– Det ligger i människans natur att vilja ha regler att förhålla sig till. Man vill inte göra bort sig och välja ”fel” vin. Men det är egentligen väldigt enkelt. Tycker du om vinet och maten, ja då är de goda ihop.

En liten regel finns det bara, flikar han in: kryddstark mat och sträva, tunga, röda viner bör undvikas. I övrigt är det bara att äta och dricka bäst man vill tydligen.

– Men, jag sålde många böcker, tillägger han och ler.

Han förklarar att man nuförtiden tänker på vin och mat på ett helt annat sätt.

– På krogen idag serveras, till exempel, ofta ett vin som flyter sömlöst mellan rätterna istället för flera olika till varje rätt.


Mikael & Carl Johan är aktuella med en egen vinlåda här på Vinoteket. Den finns i två varianter: Lilla Mölstad (6 flaskor) och Stora Mölstad (12 flaskor). 

Att handla vin på nätet är ett statement

Vi kommer osökt in på det svenska alkoholmonopolet och det framkommer att Mikael har en hel del tankar om det.

– Det svenska folket har vuxit upp. Jag förstår inte hur man inte kan se det. Det finns till exempel inga siffror som tyder på att vi inte skulle klara av en marknad utan alkoholmonopol.

Han är heller inte nöjd med urvalet.

– Hyllorna svämmar över av viner som alla smakar likadant. Viner som går mot det sötare hållet, gärna på box. Ett slags mellansegment som tilltalar många. Dessutom har Systembolagets butiker idag stiliga exponeringar och personal som frågar om man behöver hjälp. Det slutar med att man går ut därifrån och har handlat mer än vad man först hade tänkt. Det tycker jag är märkligt.

Han menar att den utvecklingen har bidragit till att vi allt oftare ser oss om efter andra sätt att handla vin på. Som på nätet till exempel.

– Jag ser en utveckling mot att allt fler efterfrågar unika grejer, intressanta viner som inte finns på Systembolagets hyllor. Det blir som ett statement, en motreaktion.

Vilka viner dricker ni helst själva?

Mikael:

– Jag är nyfiken på alla viner. Kanske att jag är lite trött på vanliga, bra viner. Jag vill hellre ha något som sticker ut och är annorlunda. Eller vin som är bra på riktigt. Jag har ofta en kombination av trotjänare, säsongsviner och nyfikenhetsviner på kylning hemma.

Carl-Johan:

– Jag dricker nog mest vitt. Inte så noga. Kanske riesling.

Om du hade varit ett vin, vilket hade du då varit?

Mikael:

En mogen pinot noir med trevlig eftersmak. Inte så uppenbart tillgänglig, inte så lättflörtad men heller inte burdus.

Carl-Johan:

Ett vin som står undangömt för det mesta. Men som plockas fram ibland och då gillar att vara med på festen, men som sen gärna ställs undan igen. Ett portvin kanske.


Mikael & Carl Johan är aktuella med en egen vinlåda här på Vinoteket. Den finns i två varianter: Lilla Mölstad (6 flaskor) och Stora Mölstad (12 flaskor). 

Vilket vin önskar du att du vore?

Mikael:

Jag är ändå nöjd med den jag är. Kanske att jag hade önskat att jag kunde vara ett bra solaris eller ett friskt riesling.

Carl-Johan:

Jag nöjer mig med portvinet.

Vilket vin tror du att dina vänner hade beskrivit dig som?

Mikael:

En fin årgångschampagne, en Grand Cru.

Carl-Johan:

Något tramsigt, ett som drar tre skämt och sen drar. Typ ett sånt där blått vin som var en fluga för ett tag sen.

Vad tycker du om Vinoteket?

Mikael:

Det finns idag många bra nätvinhandlare, där jag skulle säga att Vinoteket är en av de mest seriösa. Jag tycker särskilt om de annorlunda och unika vinerna från de tillfälliga släppen.

Carl-Johan:

Jag vet inte så mycket men några på jobbet som är vinintresserade brukar beställa vinlådor till kontoret, till after worken. Det är kul eftersom Systembolaget är standard. Det blir som att en helt annan värld öppnar sig.


Mikael & Carl Johan är aktuella med en egen vinlåda här på Vinoteket. Den finns i två varianter: Lilla Mölstad (6 flaskor) och Stora Mölstad (12 flaskor). 

Relaterade produkter

Mer från Vinfolk

Visa mer från Vinfolk